Интравенозни инфузии – какво представляват

Инжектирането във вена гарантира, че активните вещества ще влязат директно в кръвния поток, което увеличава силата и ускорява времето на действие на дадено лекарство или вещество. Процедурата се извършва чрез струен метод (инфузия със спринцовка) или с помощта на стерилна система за еднократна употреба (капков метод), чрез която предназначеният разтвор се инжектира бавно – не повече от 1 капка в секунда, осигурявайки високо постъпление от веществото в кръвта.

За инжектиране се използвайте вените на сгъвките на ръцете в лактите, китките, слепоочията, предмишниците и стъпалата.

Интравезозна инфузия, капане на лекарствени препарати (инфузия)

Подготовка, инструментация

Инфузията се извършва в болницата на клиниката, в кабинетите за лечение или в дома на пациента. Процедурата изисква стерилна система за еднократна употреба.

За да се извършат интравенозните инфузии, пациентът трябва да е в удобно положение: човекът трябва да бъде поставен така, че да се чувства комфортно по време на процедурата (т.к. тя продължава до няколко часа) и да не може неволно да пречи на потока на вкарвания лекарствен разтвор във вената.

Интравенозни инфузии – процедура

Преди инфузията медицинската сестра обяснява целта на интравенозното капково вливане на разтвора.

След това специалистът подготвя системата: настройва статива, освобождава бутилката от капачката, затваря скобата, обръща бутилката, фиксира я в статива. След това бутилката пълни капкомера с разтвор / лекарство, вкарва се игла в подготвената предварително вена, фиксира се с медицинска лепенка и се регулира скоростта на капене на разтвора.

Интравенозни инфузии – какво представляват? Мединската сестра непрекъснато наблюдава протичането на процедурата, правилната работа на системата. Когато се инжектира лекарството, тя изважда иглата от вената и капкомера, след това наблюдава състоянието на пациента за известно време – до момента, в който са изключени някакви възможните негативни последици.

В кои случаи е необходимо да бъдат предписани интравенозни инфузии

Интравенозните инфузии се предписват, за да се осигури незабавна и ефективна грижа за пациента. Необходими са, например при бъбречни заболявания, при чернодробни заболявания или в случаи на отравяния.

 

Интравенозни инфузии – какво представляват